Jar Challenge de Febrer

Don Juan Tenorio de José Zorilla

Doncs ja estem a març! Per a aquells que no segueixin el twitter o el facebook del blog, el repte de la Jar Challenge de Febrer era llegir un llibre amb més de 100 anys. Per trencar amb la meva rutina literària, he deixat enrere les èpoques victorianes i els vestits pomposos per capficar-me en una obra teatral allunyada de la moral i el romanticisme austenià i apropada a una rebaldia i llibertinatge. Parlo de Don Juan Tenorio de Jose Zorrilla.

És molt probable que tots hem escoltat algun cop allò de "Ets un Don Juan!" aquí hi teniu l'origen. L'obra teatral de José Zorrilla, influenciada per El burlador de Sevilla y el comendador de pedra de Tirso de Molina, parla d'un home anomenat Don Juan, rebel i inconscient, i Don Luis, els quals competeixen per saber qui mata més gent en batalla i qui sedueix més dones en un any. Don Juan guanya la competició i com a revenja, don Luis el desafia a seduir una monja, don Juan no només accepta sinó que afegeix que alhora, li traurà la seva xicota. A partir d'aquí, trobem les peripècies de Don Juan intentant seduir la xicota de don Luis i a doña Inés, una monja que portava guardada en un convent des de la seva infància, que resultarà alguna cosa més per a ell que una simple aposta.

Don Juan Tenorio és un clàssic del qual aprendràs a què inclús el més difícil i dolent dels homes també es poden redimir i com l'amor triomfa més enllà de l'amor. Don Juan no deixa de ser l'antecedent de tots els nois dolents de la literatura juvenil actual com Jardín, Dorian Grey o altres.
Encara que la seva comprensió sigui d'un to elevat a causa de l'utilització del vers, en tractar-se d'una obra teatral es llegeix bastant ràpid.
Una lectura recomanada a partir del 16-17 anys.

Comentaris

Entrades populars