Un Sant Jordi tacat per la política

Ahir difícilment podíem sentir parlar dels grans noms destacats de la literatura. Parlo de personalitats com Shakespeare o Cervantes que complien 403 i 472  anys respectivament de les seves defuncions. En canvi, els autors van quedar eclipsats per noms com Rivera, Casado o Sánchez. El Sant Jordi d'aquest any s'ha vist obligat a competir, no només amb el mal temps, sinó amb la campanya política. Les roses vermelles es tintaven de taronja per convidar als ciutadans a votar un determinat tipus d'ideologia, els carrers no només es vestien de banderes catalanes sinó que compartien lloc amb els cartells propagandístics i als estants hi jugava un paper decisiu els lemes punyents amb la intenció de captar als últims indecisos a les urnes.

Un resultat de tot això són les llistes que determinen els llibres més venuts de la diada d'ahir on es destaquen títols com 'Contes des de la presó', d'Oriol Junqueras (Ara Llibres), 'Tres dies a la presó', de Jordi Cuixart i Gemma Nierga (Rosa dels Vents) ,'Cuina mare', de Joan Roca (Columna), '...Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso', de Gonzalo Boye (Roca), 'El director', de David Jiménez (Libros del KO), 'A mí no me callan', de Pepe Rubianes (Al revés) pel que fa a la no-ficció catalana.
Així i tot, referent als llibres de ficció, els clars protagonistes han sigut Albert Espinosa amb 'Lo mejor de ir es volver' (Grijalbo), 'Los asquerosos', de Santiago Lorenzo (Blackie Books), 'Todo lo que sucedió con Miranda Huff', de Javier Castillo (Suma de Letras), el guanyador del premi planeta d'aquest any 'Yo, Julia', de Santiago Posteguillo (Editorial Planeta), 'Toda la verdad de mis mentiras', d'Elísabet Benavent (Suma de Letras).
Per altra part, els joves s'han decantat per noveles revolucionaries com 'La revolta de Santa Jordina', de David Fernàndez i Lyona (Amsterdam), 'La llegenda de Sant Jordi', d'Emma Martínez (Estrella Polar) o 'Los secretos de Youtube', de Thegrefg (Mr Ediciones).


Sigui com sigui, sense tenir temps d’haver digerit la mona, aquest Sant Jordi s’ha tintat de vermell i verd, però també de taronja, blau, lila i groc. La política ha estat present quasi tant com les roses deixant en un segon pla l’art de la literatura.


Layla Zaoui 





Comentaris

Entrades populars